12. fejezet - A dátumválasztó

A Földön megkülönböztetünk mozgó és álló dátumválasztót. (Ha csak egyszerűen dátumválasztóról beszélünk, akkor az alatt az álló dátumválasztót szokás érteni.)

A mozgó dátumválasztó az éjfélvonal. Abban az időzónában, ahol éppen elmúlott éjfél, azaz 0h, ott a naptárban eggyel előrébb ugrik a napok száma is (pl. október 10-ről 11-re). Ettől az időzónától keletre már az „új” nap van (11-e), nyugatra pedig még az „előző” nap (10-e).

Az álló dátumválasztó vonal kis eltéréssel a 180. hosszúsági kör mentén húzódik. Futását a társadalmi-gazdasági érdekek a hosszúsági körhöz képest kis mértékben módosították. A mozgó dátumválasztónál leírtakra visszautalva itt elmondható, hogy amikor a mozgó dátumválasztó éppen egybe esik az állóval, akkor a Föld minden pontján egy azon nap van (pl. október 10-e). Amint a mozgó dátumválasztó a Föld forgása miatt nyugat felé tolódik, akkor az általa érintett időzónákban már 11-e lesz. Ekkor már az álló dátumválasztó nyugati oldalán október 11-e, a keleti oldalán még október 10-e van. Amennyiben egy utazó az álló dátumválasztó vonalat nyugatról kelet felé haladva lépi át, akkor visszaugrik az „előző” napra, ha pedig ellenkező irányba (keletről nyugatra) halad, akkor előre kell állítani a naptárját a „következő” napra. Ezt a logikát tükrözi az álló dátumválasztó „vasárnap-hétfő vonal” elnevezése. (12.1. ábra)

12.1. ábra - Az álló dátumválasztó működése (Nagyváradi L. 2007)

Az álló dátumválasztó működése (Nagyváradi L. 2007)

Példa:

Egy repülőgép Manilából indul október 11-én 10h 00m-kor. A célpontja Honolulu, ahova a felszállás után 10 óra múlva jut el. Melyik napon és hány órakor ér oda?

A megoldás menete:

•Olvassuk le a földgömbről, vagy térképről Manila és Honolulu földrajzi hosszúságát! Manila: k.h. 122°, Honolulu: ny.h. 158°.

A megoldás három lépésben kapható meg:

•Adjuk hozzá az indulási időhöz az utazás időtartamát. (Az utazás mindenképpen időbe telik, tehát ebben az esetben mindig csak összeadás lehetséges.) Tehát: Október 11. 10h + 10h = október 11. 20h.

•A zónaidő különbség számításánál ismertetett módok egyikével határozzuk meg, hogy hány időzónán halad át a repülőgép! (Ehhez lehetnek szükségesek a földrajzi hosszúság értékek.) Jelen esetben ez: 6 időzóna. Milyen irányba halad a repülőgép? Kelet felé. (A földgömböt a dátumválasztót mutató oldalával fordítsuk magunk felé, így könnyebb a helyes irány meghatározása.) Mivel kelet felé az idő nő, ezért ebben a lépésben hat órát adunk hozzá az első lépésben kapott részeredményhez. (Ebben a lépésben már összeadási és kivonási művelet is lehetséges a haladási irány függvényében!) Tehát: Október 11. 20h + 6h = október 12. 02h.

•A repülőgépünk közben áthaladt a dátumválasztó fölött is nyugat-kelet irányban. Ezért a bevezetőben leírtak alapján a naptárat vissza kell állítaniuk az előző napra, azaz 24 órát ki kell vonni az előző részeredményből. Tehát: Október 12. 02h - 24h = október 11. 02h. A repülőgép a dátumválasztón való áthaladásnak köszönhetően nyolc órával hamarabb ért Honoluluba, mint ahogy elindult Manilából. (Ebben az esetben is a haladás irányától függően összeadás és kivonás is lehetséges!)

Feladatok:

100.Tokióból hajózunk a Csendes-óceánon keresztül a Panama-csatornához. A hajó 1990. december 31-én 0 órakor indul, a menetideje pontosan két hét. Melyik naptári napon érkezik meg?

101.A Sydney-Los Angeles légijárat minden hétfőn délben indul Ausztráliából. A repülőgép 12 órát repül, milyen napon és hány órakor ér Los Angelesbe?

102.Két repülőgép egyszerre indul Londonból vasárnap éjfélkor. Az egyik nyugati irányba, a másik kelet felé és pontosan egyszerre érkeznek 12 órai repülés után a dátumválasztóhoz. Hány órát mutatnak a gépek órái?

103.Manilából márc. 21-én 8 órakor indul egy repülőgép és 10 órás repülőút után érkezik meg Honoluluba. Milyen dátumot írnak ekkor a Hawaii-szigeteken?

104.Honoluluból indul a repülőgép Manilába márc. 210-én délelőtt 10 órakor és nyolc óra múlva leszáll a Fülöp-szigeteken. Mennyit mutatnak a repülőtéri órák?

105.Párizsból utazunk Sydney érintésével a Húsvét-szigetre. A repülő vasárnap délben indul és 30 órás repülőút után érkezik a szigetre. Milyen napot és hány órát írnak?

106.A Panama- csatornától hajózunk Vlagyivosztokba, az út 12 400 km, a hajó sebessége 50 km/ha. A hajó május 8-án reggel 6 órakor indul. Mikor érkezik Vlagyivosztokba?

107.Canberrából hétfőn 24 órakor indul a repülőgép és 3 órás repülés után leszáll Suvaban a Fidzsi-szigetek fővárosában. Hány órát mutatnak a repülőtéri órák?

108.Londonból repül egy vadászgép kelet felé, pontosan 24 óra alatt megkerüli a Földet és leszáll. A gép 1991. dec. 31-én 24 órakor indult. Mit mutat a repülőgép órája és hány óra van Londonban?

109.Budapestről repülünk a város mellettlakó pontjához. Mikor érkezünk oda előbb, ha kelet vagy ha nyugat felé indulunk?